HPL

HPL

HPL is de afkorting van High Pressure Laminate, ook wel laminaat of kunststofplaat genoemd.

 

Wat is HPL?

 

High Pressure Laminate (HPL) is een combinatie van papierpulp en fenolhars, met een harde toplaag van melaminehars. Melaminehars is de hardste synthetisch gemaakte organische stof. Hieruit resulteert ook de grote krasen slijtvastheid van de HPL. De taaie en elastische fenolkern maakt het materiaal slagvast.

Hieruit resulteert ook de grote krasen slijtvastheid van de HPL.
Deze eigenschappen gaan gepaard met een verregaande bestendigheid tegen chemicaliën en een grote hittebestendigheid.

 

 

 

 

 

De eigenschappen van HPL

 

HPL bladen en meubels beschikken over voortreffelijke eigenschappen: zo zijn de bladen behoorlijk hittebestendig. Niettemin raden we aan om voorzichtig te zijn met hete pannen. De meeste panbodems zijn, als ze van de kookplaat worden gehaald, te heet om rechtstreeks op het blad te worden gezet. Gebruik daarom altijd een onderzetter. De HPL-toplaag is behoorlijk kras- en slijtvast.

HPL is verkrijgbaar in duizenden kleuren, patronen en structuren
De voor keukenbladen speciaal ontworpen reliëf-toplagen zijn goed bestand tegen licht keukenwerk. Geschuif met ‘scherp’ keukengerei en zwaar ‘agressief’ keukenwerk, zoals snijden en hakken kunnen daarentegen niet te repareren beschadigingen veroorzaken. HPL is bestand tegen de gebruikelijke laag geconcentreerde huishoudchemicaliën. Agressieve stoffen, zoals afbijtmiddelen, cementresten, en ontstoppingsmiddelen op basis van zoutzuur tasten HPL echter aan. Bij morsen moet u deze middelen dan ook direct wegspoelen.